Hemmoor 2021

Vrijdag 13/08

Eindelijk is het dan zover, de club uitstap van Wet Fun Diving naar Hemmoor. Iets waar vele oud- en nieuwere leden al weken, maanden en zelfs jaren naar uit kijken. Iedereen gevaccineerd, flessen gevuld en in de vroege uurtjes van vrijdag 13 Augustus 2021 beginnen enkele volgeladen voertuigen aan de 5-6 uur durende rit naar de Duitse camping die voor de komende dagen onderdak zal bieden aan een Limburgs stelletje ongeregeld. Rond de middag worden we bij aankomst begroet door prachtig weer en begint de opbouw van ons kamp. Slaaptenten en partytenten worden opgesteld terwijl de erwtensoep wordt voorbereid. De sfeer zit goed en na de maaltijd, afwas en briefing begeven we ons naar ‘instap 1’ voor de eerste van vele duiken van het weekend. Het water is kraakhelder.

‘s Avonds is het tijd voor barbecue. Niet enkel vlees staat op het menu maar ook vegetarisch voer voor onze dierenliefhebber Lisa. Michel voorziet de Kamado BBQ en ontvangt uitgebreide interesse langs de kanten van een instructeur met een zekere affiniteit voor de kleur geel. Onder het nauwlettend oog van onze chef-kok Bart wordt deze maaltijd (en eigenlijk ook alle hierop volgende maaltijden) een groot succes. Tijdens het avondeten is het nog nagenieten van de middag duik maar worden ook de plannen voor de nachtduik alvast besproken.

We opteren voor dezelfde instap als eerder op de dag, maar de onderwaterwereld ziet er altijd anders uit wanneer deze slechts belicht wordt door duiklampen. Een eenzame ‘fuut’ (duik eend)maakt van de gelegenheid gebruik om ook zijn/haar duik kunsten te tonen. Eenmaal weer uit het water worden we verrast door een heldere hemel. Het springt vooral in het oog omdat de lage lichtvervuiling van de regio ervoor zorgt dat de sterren uitzonderlijk goed zichtbaar zijn. Als kers op de taart wil het toeval dat de Perseïden meteorenzwerm de nachtelijke hemel af en toe laat opflikkeren.

Het wordt die avond nog interessant tijdens de poker wedstrijd maar Kris verliest haar indrukwekkende voorsprong tijdens een ‘sudden death’ ronde aan Maarten, de winnaar van het toernooi. In parallel wordt de leeftijd van instructeur en hoofdorganisator Francis uitgebreid geanalyseerd. We gaan een korte nacht tegemoet. Als uiteindelijk iedereen zich naar zijn/haar tenten heeft begeven, besluit een van onze Poolse camping-buren luidruchtig op zoek te gaan naar een zekere FRAAAAAAAAAANK?!?!

Zaterdag 14/08

Als de zon vervolgens terug boven de horizon staat, besluit Aäron om door zijn alarm heen te slapen, dat de nabij gelegen clubleden daarentegen wel wakker maakt. De geur van spek en ei verzadigt de omgeving van de tenten en motiveert de laatste slapers om ook uit hun bed te komen. De ‘Croestructor’ snurkt rustig verder. De taakverdeling binnen de groep verloopt automatisch, iedereen draagt zijn steentje bij. De een bereidt het eten voor, de ander kookt. Sommigen wassen af, anderen verzorgen dan weerde fles vullingen. Deze fles vullingen blijken een serieuze onderneming aangezien we ondertussen met negen sidemount duikers zijn!

Instap 3 staat op de planning. Misschien wel het meest bekende onderwater object van de Kreidesee bevindt zich hier. Opeen diepte van twintig meter staat de vrachtwagen op het platform. Ook hier is het zicht fenomenaal. Het water is zo helder dat wanneer we te water gaan vanaf het ponton, sommigen onder ons hoogtevrees ervaren omdat ze aan het wateroppervlak een zevental meter boven de snel dalende helling zweven. Wanneer we afdalen zakt de temperatuur van een aangename 18 graden Celsius naar een frisse 11 graden Celsius op diepte. Een droogpak is dus zeker aangeraden maar dat houdt onze ijsberen Bart en Michel niet tegen om de duiken comfortabel te voltooien in natpak. Eenmaal bij de vrachtwagen aangekomen wordt het gevaarte uitgebreid onderzocht door nieuwsgierige duikers. We dalen daarna verder af naar dertig meter om ook de binnen- en achterkant van de betonnen structuur te bezichtigen. Hier daalt de temperatuur verder naar 8 graden. Onze luchtvoorraad en non-deco tijd in de gaten houdend, besluiten we om rustig aan onze opstijging te beginnen en tegelijkertijd de verdere omgeving te verkennen. Goedgemutst keren we terug naar de kampeerplaats. De pot schaft rijst met vidé van kip als middagmaal. Roy heeft een probleem met de tweede trap van zijn ontspanner maar dit wordt als nel onderzocht en opgelost door materiaal specialist Aäron, met uiteraard bijhorende uit leg zoals alleen hij dat kan.

De groep splitst zich een beetje op, het merendeel gaat op zoek naar ‘De Haai van Hemmoor’(titel van een Suske & Wiske avontuur?) en kiezen voor de westelijke kant van de Kreidesee. Een klein groepje duikers keert terug naar instap 3 voor een deep-dive die uitgebreid gebriefd werd de avond voordien.

‘s Avonds wordt de barbecue aangestoken voor alweer een feestmaal. Côte à l’os à volonté!

Met onze buik vol, begint de vermoeidheid bij enkelen door te wegen. Ook bij Peter, maar Peter is een man met een missie: hij moet en zal tijdens dit duikweekend zijn 200ste duik voltooien! Hij wordt hierin ondersteund door Jo en Tine en samen doen ze nog twee nacht duiken voor een totaal van vijf duiken voor deze dag!

Als alle duiken er op zitten en we gezellig nagenieten in ons kamp, heeft Aäron een verrassing in petto. Hij heeft een traditioneel Zweeds gerecht meegenomen: Surströmming.

Dit onschuldig uitziend blikje blijkt een ware wolf in schaapskleren. Van zodra het opengemaakt wordt, verspreidt er zich een afschuwelijke lucht. Surströmming blijkt gegiste haring te zijn. Het gerecht heeft de laatste jaren bekendheid gekregen door enkele ‘viral video’s’ en nu krijgen we de kans om te zien of de reacties gegrond zijn of niet. Laten we zeggen dat de reactie van de Croestructor gelijkaardig is aan die in de video’s. Maarten, ofwel aangemoedigd door zijn pokeroverwinning van de avond ervoor, ofwel wegens gebrek aan geurzin, is ook ‘dapper’ genoeg om te proeven en kauwt rustig verder terwijl hij de smaak analyseert. Onder luid applaus glipt hij er toch even tussenuit om zijn tanden te gaan poetsen. De festiviteiten van de avond zijn nog niet gedaan, want om middernacht zingen we allemaal luidkeels onze chef-kok toe voor zijn verjaardag! Proficiat Bart!

Zondag 15/08

Zondag blijkt wispelturig qua weer. Tijdens het ontbijt regent het even maar doorheen de dag klaart het weer op. Vermoeidheid is bij allen aanwezig. Gezellige avonden, en dus korte nachten, gecombineerd met enkele duiken doorheen de dag vormen een uitputtende combinatie. Desondanks wordt er weer gedoken uiteraard. Jarige Bart ontvangt een mooi verjaardagscadeau. Hij wou altijd al eens een ‘scooter’ duik maken, en vandaag komt die wens uit. Samen met Anja, een ‘BCD à la bricolage’ en twee scooters, trekt hij er voor een uurtje op uit om de hele Kreidesee rond te scooteren!

‘s Middags schijnt de zon volop en is het weer tijd voor eten! Francis heeft goulash voorzien. We koken wat pasta voor erbij en binnen de kortste keren is de hele pan leeg. Kris zit met een klein probleem, zij is namelijk enorme liefhebber van haaien maar ze heeft de ‘Haai van Hemmoor’ nog niet kunnen spotten! Ze is op zoek naar een buddy die met haar deze wil opzoeken. Onder deskundige leiding van Michel worden Kris, Pieter en Phaedra naar de haai genavigeerd tijdens de namiddag duik. Onze 3 musketiers komen tijdens hun duik aan de Noordkant van de Kreidesee onverwachts 2verdwaalde duikers tegen. Blijkbaar hebben Anja en ik de halve groeve doorkruist onderwater…Scampi’s, saffraan en artisjok harten zijn van de partij bij het culinair hoogstandje dat geserveerd wordt als avondeten. Terwijl Pieter gecontroleerd de paella staat om te scheppen, voegt Bart de witte wijn toe.

Na het avondeten besluit de hemel om zijn sluizen te openen en we krijgen een plensbui vanjewelste over het kamp heen. Gelukkig heeft buienradar ons gewaarschuwd en hebben we op tijd de tenten afgesloten en al het kookgerei onder afdak kunnen plaatsen. Oorverdovend is het lawaai dat gecreëerd wordt door de regen die hard inslaat op de tenten. Gelukkig is deze tegenslag van korte duur en kan de nachtduik spoedig van start gaan. Als de zon bijna onder is, staat Anja nog even haar mannetje tegenover haar verloofde door hem bijna tot onder de tafel te trekken gebruik makend van zijn baard. Het is duidelijk wie bij wie‘onder de sloef’ ligt. Voor de nachtduik heeft onze huisfotograaf Aäron (@interceptoron) iets speciaals in gedachten. Hij wil graag een foto maken van de vrachtwagen belicht door duiklampen. Onderwater worden complexe posities en belichtingshoeken gecoördineerd en het resultaat spreekt voor zich.

nachtduik vrachtwagen KreideSee

Peter keert als een uitgeput maar gelukkig man terug naar het kamp want hij heeft zijn doelstelling behaald! Door zijn drie duiken van vandaag komt zijn totaal op 200 duiken te staan!

Maandag 16/08

Hoewel de mogelijkheid er is, gaat niemand nog te water vandaag. Iedereen is moe maar voldaan. Tijdens het ontbijt is er zelfs al discussie over wanneer en waar de eerstvolgende clubuitstap zal plaatsvinden! De BBQ gaat terug in het busje, Jente vergeet bijna zijn hangmat,potten en pannen worden opgeruimd, de stoelen opgevouwen en de tenten afgebroken. Binnen een uur is er geen enkel spoor meer over van de aanwezigheid van een overdreven gezellige duikclub die hier de afgelopen dagen fantastische herinneringen heeft gecreëerd. We nemen afscheid en beginnen aan onze reis terug naar België. Iedereen van harte bedankt voor de afgelopen dagen, het eten, het gezelschap en de duiken. Bedankt om dit een fantastische ervaring te maken. Ik weet dat ik voor iedereen spreek als ik Francis expliciet bedank voor de organisatie. Zonder zijn voorbereidingen zou dit weekend niet het grote succes geweest zijn dat het was. Een hele dikke vette merci Francis!

Deelnemers: Francis B. (Frenske), Aäron C. (Croestructor), Anja E., Kris H., Michel V., Roy J., Peter T., Tine J., Bart W., Pieter W., Phaedra H., Pieter S., Ine Vdl, Sjoske H., Lisa R., en de drie musketiers: captain Jente ‘Sparrow’ W., Maarten R. en Jo Vdb. Verslag geschreven door Djoz

Maatschappelijke zetel

Wet Fun Diving Club (vzw) t.a.v. Francis Brabants
Kerkhoflaan 15 3740 Bilzen

Social Media

Contact

IBAN : BE88 7360 2293 8241
BIC : KREDBEBB

© Wet Fun Diving Club Bilzen