Medes eilanden 2019

Vertrek 29/09/2019
Het werd weer eens tijd voor de club om het zonnig Estartit op te zoeken. Omtrent 22u vertrokken we dan met de Transit weg vanuit het druilerige Limburg op zoek naar de bekende Medes eilanden. Gelukkig hadden de chauffeurs Francis en Jeroen hier reeds ervaring mee, want zoals we de Transit kennen, gebeurt dit zonder GPS. Achterin werden ze vergezeld van 3 dames; Josiane, Hilde en ikzelf (Laura). Andre was ook weer van de partij! Hij kon niet langer meer wachten en was reeds vroeger vertrokken, zodat hij nog even een tussenstop kon maken.
Na een vlotte autorit van +/- 12u en regelmatig klagerige vragen zoals ‘ZIJN WE ER BIJNA?’ (Die google maps mij beter kon beantwoorden dan gps-loze Francis), werden we begroet door het prachtige weer en het gezellige stadje Estartit. Hostal Santa Clara stond ons weer op te wachten. Meteen ontdekten we dat we ons Frans onder het stof moesten halen, want Engels bleek hier niet zo gekend te zijn. De kamerverdeling werd meteen gedaan; de 3 dames kregen een kamer met zeezicht, Francis en Jeroen kregen samen een ruime kamer en Andre koos ervoor om alleen te liggen. Bagage werd snel naar boven gebracht en het duikmateriaal verplaatst naar de duikbasis La Sirena, 50m verderop. Dan was het tijd voor een aperitiefje op een zonnig terrasje, waarna het 4gangen menu van de gastvrouw Carmen volgde. Na wat rust, een wandeling door de souvenirwinkeltjes en nog enkele drankjes was het weer tijd voor het avondmaal! Meteen werd ons duidelijk dat Francis geen dessert eter is en realiseerde we ons dat we helaas deze week niet gaan afvallen


Duikdag 1:
07:30 Vol spanning waren we al vroeg wakker en helemaal klaar om erin te vliegen, bij het klaarmaken zaten we echter wel met een technisch probleempje. Tanteke (Hilde) zat opgesloten in de badkamer. Hierbij konden we helaas onze slappe lach niet verbergen en belde Josiane Francis met veel gelach op. Nadat we even duidelijk moesten maken dat het geen grap was, kwam Francis to the rescue!!! Helaas voor tanteke had Francis geen superpowers! En nee Francis, er was ook geen raam in de badkamer van 2 vierkante meter. . . De man van Carmen kwam dan maar to the rescue!!! Door het gelach en geboenk hadden we echter onze buurman wakker gemaakt. Hij kwam even boos meedelen that ’there are people trying to sleep in here!’. Echter had hij de situatie al snel door en kon ook hij er mee lachen. 30 minuten later werd ze eindelijk bevrijd!! Alles uitgebreid gefilmden helemaal klaar voor de eerste duik!
9u30 Na een goed ontbijt, vertrokken we enthousiast naar de duikbasis. Hier deden we ons voorverwarmd duikpak aan. De overige duikspullen werden naar de boot gebracht. Nu nog enkel een duikfles, opbouwen en we waren er klaar voor. De boot, La sirena III, vertrok voor de eerste duik naar de duikplek ‘Pedra de dieu’. Na een Briefing in het Engels werden de buddy paren gemaakt. Jeroen bleek geen fan te zijn van tunnels en werd gekoppeld aan Andre. Francis samen met Hilde gevolgd door Josiane en Laura.
Eens in het water hadden we rond de -19m de tunnel gevonden, deze bleek erg donker te zijn in het begin maar kwam uiteindelijk uit op een prachtige blauwe licht inval met vele scholen van verschillende soortenvissen (zwartkopzeebrasem, regenbooglipvis, zwaluwstaartvis, een schorpioenvisje). Daarnaast had Hilde nog een verstopte octopus gespot. Het zicht kon blijkbaar toch nog beter volgens de kenners maar toch werd er meteen genoten van het prachtige koraal en de natuur onderwater. Na +/- 45min en 30 meter kwamen we weer samen op de boot. Andre en Jeroen bleken al meteen een murene te hebben gespot! Terug op de boot; onze spullen mochten blijven liggen want deze boot werd tevens voor de tweede duik gebruikt! Eens aan de duikbasis, gooiden we ons duikpak uit en hingen we deze in de droogkamer. Nu het zeer uitgebreide middagmaal en ons vervolgens weer klaarmaken voor de tweede duik!


14:30 Bij de tweede duik werd het tijd om de go-pro eens uit te testen! Na een titanic simulatie op de boot, werden we gebracht naar de duikplek ‘La Vaca’. Hier besloten we om allemaal samen te blijven en via de rand van het rif alles te gaan verkennen! Het zicht was een stuk beter dan de eerste duik. Opnieuw konden we een heleboel prachtige vissen aanschouwen, waaronder een murene en enkele reuze tandbaarzen. Het was een zalige duik van 39 minuten en 22 meter diep.
De eerste duikdag zat er vervolgens op! Na de tweede duik werden de spullen gespoeld aan de handige spoel en droog cabine, de foto’s werden uitgebreid geanalyseerd, er werd gewandeld (en of zelfs gelopen !), gerust en genoten van een terrasje. Het 4 gangen menu van de gastvrouw viel vandaag zeer goed in de smaak. Uiteindelijk besloten Jeroen en Francis om na het avondmaal de Irish pub nog even op te zoeken voor het weer slaaptijd was.


Duikdag 2:
Na een goede nachtrust en een goed ontbijt kon de tweede duikdag beginnen. Om 9:30 stonden we weer klaar in ons duikpak aan la sirenaIII. Deze keer gingen we duiken op ‘El Dofi’. Na de briefing en de iets minder duidelijke buddy paren, doken we via een prachtige rotsenwand waarbij de mogelijkheid er was om 2 tunnels te betreden. Eén tunnel werd gekenmerkt door een dolfijn standbeeldje, kwestie even zeker zijn dat we de juiste nemen! Het was alvast weer een zalige duik met prachtige fauna en flora. In de duisternis van de grotten zaten reuze tandbaarsen, reuze schorpioenvissen en andere vissen verstopt. De stroming van de golven was ook onderwater voelbaar maar zorgde voor een zalig zinderend gevoel.
Weer tijd om ons aan te sterken bij het zeer uitgebreid middagmaal. Het eten leek ons met de dag beter te worden.
14:30 stonden we weer klaar, wel met een man minder. Jeroen besloot om toch even tot rust te komen. Deze keer gingen we naar de duikplek ‘Tasco Petit’. Dit zou de ideale plek zijn om veel vis te spotten door de meeslepende stroming. En ja hoor! We bevonden ons precies in een film! De murenes en reuze baarzen waren niet meer zo spectaculair, aangezien we er zeer veel tegenkwamen. Vervolgens kwam er even een school van miljoenen markreeltjes voorbij! Het was duidelijk voorrang van rechts! Het was prachtig duiken tussen rotsen. Plots zien we even verderop een schim van een machtige tonijn! Onze dag kon niet meer stuk! Af en toe moesten we wel even goed gebruik maken van onze vinnen, want de stroming leek nu wel ruwer te zijn. Een baracuda liet zich ook nog even spotten toen de duik stilletjes op z’n einde liep. Bij het uitzitten van de deco tijd had je een prachtig zicht over hoe de golven tegen de rotsen slaagde. 40 minuten zijn we weggeweest op een diepte van 36,5m.


Duikdag 3:
Op de derde dag ruilden we onze boot in voor een kleinere versie, LasirenaII. Opvallend was dat de mede duikers wel heel veel aan het lachen waren met het aantrekken van hun duikpakken. Hierna waren ze aan het gibberen op de boot met de wel zeer hoge golven die we moest doorstaan vandaag. Wij vonden hun onervarenheid ook wel ‘schattig’ om naar te kijken.
Dat de zee ruw was vandaag, was meteen duidelijk! Het opbouwen was een pak moeilijker als je heen en weer werd gezwierd. Jeroen deed vandaag de duikleiding, de rest volgde. Opnieuw een mooie duik met een zeer goed gecamoufleerde octopus op het einde! Jeroen gooit zijn boei uit en gaf aan om mijn nieuwe boei ook eens uit te proberen. Helaas liep dit niet zo gesmeerd… uiteindelijk belandde ik zeer snel aan de oppervlakte, vastgebonden aan 2 boeien. De ruwe zee was ook niet meteen behulpzaam. Gelukkig Jeroen wel, anders hing ik daar heel waarschijnlijk nog te dobberen.
Toen we met veel moeite terug op de boot kwamen, waren onze onervaren collega’s wel erg bleek! En zo stil! Ook enkelen van ons hadden deze keer last van zeeziekte! Tijd om eens goed te eten en terug op krachten te komen.

De tweede duik bevond zich aan ‘Tasco Petit’, opnieuw toch veel stroming op te merken wat de diepte eveneens lastig maakte. Op deze plek zijn er namelijk geen tussenverdiepingen. We zaten dus vervolgens continue rond de 25 meter en moesten onze via een bestaande boei omhoog hijsen voor de deco tijd. Hier zitten we dan! Met 5 man naast elkaar aan de waslijn, geen herkenbaar zicht onder of boven u! 2 andere collega’s dachten dat er toch nog plaats was en toen waren we dus met 7!
Na het duiken besloten we om Estartit nog even te gaan verkennen door wat rond te wandelen en zelfs vele trappen te doorstaan om achteraf een prachtig overzicht te hebben van het natuurgebied van de medes eilanden.


Duikdag 4:
Op de laatste duikdag waren we de routine wel gewoon, de eerste duik vond plaats aan ‘la Vaca’. We splitsten ons op in een mannen- en vrouwengroep. Bij het inspringen moesten we best eerst even een kwal ontwijken (een echte). Vervolgens weer een tunnel in en terug richting de boot. Plots komt er ook nog even een baraccuda vlak voor de go-pro zwemmen… Ondertussen voelden we ons helemaal één met het onderwaterleven.
Bij de tweede duik paste Hilde, wegens last van zeeziekte. Dit werd vervolgens nog een zeer rustig uitbol duikje, waarbij we voor een laatste keer konden genieten van de prachtige natuur. En zo kwam er helaas ook een einde aan deze duikvakantie!
Na de eerste duik werd het duidelijk dat we wat meer zorg moesten dragen voor elkaar in deze toch wel woelige zee en soms zware inspanning, met o.a. het op- en afbouwen. De komende duiken viel het mij op dat we een hecht team waren die voor elkaar klaarstond op moeilijkere momenten! Dank u wel allemaal, we zijn beste!


Terugrit 05/10/2019
Na een goed ontbijt, moesten we helaas het mooie Spanje verlaten. Na alweer een vlotte rit door de bestuurders, Francis, Hilde en Jeroen, kwamen we rond 22u veilig aan in het regenachtige België.
Dankjewel allemaal voor weer een prachtige en gezellige duikvakantie!! Een extra dankje voor de uitstekende organisatie Francis! Top! Tot snel, groetjes Laura!

(Helaas missen we Andre op de groepsfoto)


Maatschappelijke zetel

Wet Fun Diving Club (vzw) t.a.v. Francis Brabants
Kerkhoflaan 15 3740 Bilzen

Social Media

Contact

IBAN : BE88 7360 2293 8241
BIC : KREDBEBB

© Wet Fun Diving Club Bilzen